home » informatie » anticonceptie

Vruchtbaar na je zwangerschap

Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en het bloedverlies is gestopt. Je kunt dan wel weer voor het eerst menstrueren en dus ben je weer vruchtbaar. 4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden. Na 6 weken ben je echter nog niet ontzwangerd. Hier doe je ongeveer 9 maanden over. Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden bedenk dan hoe je dit wil voorkomen.

Vruchtbaar zonder dat je het weet

De eerste menstruatie kan vanaf 6 weken weer op gang komen. Het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Als je geen borstvoeding geeft, kun je al vanaf 3 weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn. Denk daarom al tijdens je zwangerschap na over betrouwbare anticonceptie voor na de bevalling.

Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden, zorg dan dat je een voorbehoedsmiddel gebruikt als je seks hebt. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen, maar niet uitsluiten.

Spiraal Plaatsen

Na de bevalling zul je nog een paar weken wat bloedverlies hebben. Als je flesvoeding geeft, zal je cyclus meestal vrij snel weer op gang komen. Bij volledige borstvoeding duurt dit soms wat langer, maar borstvoeding werkt niet als anticonceptie! Het is dus verstandig om vanaf het moment dat je gaat vrijen anticonceptie te gebruiken, als je niet zwanger wilt worden.

Aan het einde van het kraambed zullen wij dit onderwerp met je bespreken en ook tijdens de nacontrole. Welke methode voor jullie het meest geschikt is, hangt af van:

  • je medische voorgeschiedenis
  • eerdere ervaring met anticonceptie en voorkeur
  • kinderwens in de toekomst
  • of je borst-of flesvoeding geeft.

Meer informatie is te vinden in de folder van stichting anticonceptie  Nederland. Heb je je keus gemaakt, dan kunnen wij ook anticonceptie aan je voorschrijven en de huisarts hiervan op de hoogte stellen.

Spiraal plaatsen

Kies je voor een spiraaltje, dan kun je deze laten plaatsen bij de verloskundigenpraktijk. Je hoeft dit dus niet meer bij de huisarts te laten doen. Een spiraal plaatsen kan vanaf 8-10 weken na een vaginale bevalling. Ben je niet recent bevallen, dan wordt de spiraal geplaatst tijdens je menstruatie. Het plaatsen is dan eenvoudiger, omdat de baarmoedermond ietsje open staat.

Het is ook van belang zeker te weten dat er geen kans is dat je al zwanger bent!  

  • Zorg dat je de spiraal van tevoren bij de apotheek hebt besteld( per recept)  en meeneemt naar de afspraak.
  • Neem een uur van tevoren 1000 mg Paracetamol.
  • We leggen van tevoren uit hoe het plaatsen in zijn werk gaat, je kunt dit nalezen op www.spiraalplaatsen.nl.
  • Na het plaatsen bekijken we dit even met de echo.
  • Hierna  krijg je belinstructies waar je op moet letten.

Kosten

Het voorschrijven en plaatsen van een spiraal valt onder de verloskundige zorg, die gedekt wordt vanuit de basisverzekering.

De aanschaf van spiraal kan met een recept bij de apotheek. Dit recept krijg je dan van ons. De kosten van de Mirena zijn 134,- afhankelijk van je verzekering vindt er een (gedeeltelijke) vergoeding plaats.

De Mirena hoeft pas na 5 jaar vervangen te worden.

Instructies na het plaatsen van een Mirena spiraal

Wat kun verwachten na het plaatsen van een Mirena spiraal?

Je hebt gekozen voor de Mirena spiraal als anticonceptie methode.

Mirena wordt bij voorkeur geplaatst tijdens de menstruatie  of in ieder geval binnen zeven dagen. Voordat de Mirena geplaatst kan worden, is het in ieder geval belangrijk te weten of er geen kans is dat je zwanger bent.

Na de bevalling wordt de Mirena geplaatst minimaal 6 weken en bij voorkeur rond 10 weken na de bevalling indien je kunstvoeding geeft.

Geef je borstvoeding dan  kan een spiraal 4-6 weken na het stoppen van de borstvoeding geplaatst worden.

Het inbrengen van de spiraal kan wat pijnlijk zijn, daarom raden we aan een uur voor de afspraak 1000 mg Paracetamol in te nemen per tablet of per zetpil.

Na het plaatsen kan er wat vaginaal bloedverlies optreden sommige vrouwen voelen zich wat misselijk of draaierig.  Neem dan  extra rust. Ook kun je 1-2 dagen na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik houden.

Na het inbrengen van de Mirena zal het bloedingspatroon  meestal verminderen. Tijdens de eerste 3 maanden na het inbrengen  zal soms onregelmatig bloedverlies optreden, meestal druppelsgewijs. Dit kan langere tijd aanhouden . Na  3-6 maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand. Voor uitgebreide informatie zie de bijsluiter of website.

Wanneer beschermt de Mirena tegen zwangerschap?

Als de Mirena direct aan het begin van de menstruatie wordt ingebracht ( binnen 7 dagen), ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Indien dit op een ander tijdstip gebeurt, dien je nog 7 dagen aanvullende anticonceptie (condooms) te gebruiken.

Meestal zul je de draadjes niet voelen tijdens het vrijen, mocht dit wel een probleem vormen, neem dan contact met ons op om de draadjes korter af te knippen.

Wanneer raadpleeg je de verloskundige ?

  • Als je denkt dat je zwanger bent
  • Bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone afscheiding
  • Bij pijn tijdens het vrijen
  • Als je het kunststofgedeelte van de Mirena kunt voelen
  • Als je de draadjes niet meer kunt voelen
  • Bij sterk of langdurig bloedverlies