home » informatie » bevalling » waar

Jouw bevalling

Tijdens de bevalling zal je het liefst op een plek willen zijn die veilig en vertrouwd voor je voelt. Als er medisch gezien geen verhoogd risico is mag je vanaf 37 weken zwangerschap zelf kiezen waar je wilt gaan bevallen

De eerste uren van de bevalling ben je meestal gewoon thuis. Daarna bepaal je samen met de verloskundige wanneer je naar de plek gaat waar je graag wilt bevallen.

Waar je ook wenst te bevallen, er is altijd een verloskundige en een kraamverzorgster bij de bevalling aanwezig

Thuis

De thuisbevalling heeft als voordeel dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent, je kunt douchen of in bad, rondlopen door je eigen huis of de weeën wegzuchten in je eigen bed.

Kraamhotel

Het kraamhotel in Oldenzaal bevindt zich in het ziekenhuis nabij de huisartsenpost en spoedeisende hulp.

In het kraamhotel kun je samen met ons en de kraamverzorgster zogenaamd verplaatst thuis bevallen. Woon je bijvoorbeeld op grotere afstand van het ziekenhuis in Enschede of Almelo of ben je klein behuisd, dan is dit een mooi alternatief. Er worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht.

Een aantal uren na de bevalling in het kraamhotel begeleidt de kraamverzorgster jullie naar huis. Daar zal zij ook de eerste opvang voor jullie verzorgen.

Poliklinsch Enschede of Almelo

Wanneer je poliklinisch wilt bevallen kan dit plaatsvinden in het Vrouw Kind Centrum (VKC) in het MST te Enschede of in het ZGT te Almelo.

Een poliklinische bevalling vindt plaats onder onze begeleiding, samen met een kraamverzorgende. Ook in dit geval zal je de eerste uren van de bevalling gewoon thuis zijn. De kraamverzorgster begeleidt je vervolgens een aantal uren na de bevalling naar huis, en verzorgt de eerste opvang.

Een poliklinische bevalling wordt vaak gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Lees hierover in de polisvoorwaarden.

Zorg dat je staat ingeschreven bij het ziekenhuis van jullie keuze.

Wil je een rondleiding in het ziekenhuis? Dat kan. Informeer bij ons naar de data.
Ziekenhuis (medische indicatie)

Bij een medische indicatie wordt de bevalling voortgezet in het Vrouw Kind Centrum van het MST in Enschede of in het ZGT in Almelo.

Afhankelijk van waar je woont, kan het eventueel zijn dat je bij spoedeisende gevallen naar het ziekenhuis van Nordhorn gaat.

Neem contact op met je zorgverzekeraar of eventuele ziektekosten in het buitenland worden vergoed.

Uitzonderlijke situaties

Het kan in bepaalde gevallen voorkomen dat wij je adviseren om in het kraamhotel in Oldenzaal of in het ziekenhuis van Enschede of Almelo te bevallen.

Aanleiding hiertoe kan het verloop van een vorige baring zijn, een verhoogde kans op complicaties, of de afstand van jouw adres tot een van de genoemde ziekenhuizen.

 

Meer over jouw bevalling

Benodigdheden Baringshoudingen