home » informatie » echo

Alles over echo's

Zwanger zijn is een heel mooi en bijzonder proces. In je buik groeit een kindje. Jouw kindje. Terwijl het daar langzaam groter wordt, ben je natuurlijk heel nieuwsgierig of je al armpjes en beentjes kunt zien of wellicht wil je al weten of het een jongen of een meisje is.

Een echo in ons erkende eerstelijns echocentrum geeft antwoord op die vragen. Onze officieel opgeleide echoscopistes maken de echo en zijn opgeleid om de beelden op de echo juist te interpreteren.

Je kunt bij ons terecht voor alle eerstelijns-echo’s

De echo’s worden uitgevoerd door door de verloskundige of echoscopiste.

De verschillende echo's

Hieronder geven we je informatie over de manieren waarop een echo kan worden gemaakt en uitleg over de diverse types.


Uitwendige echo

Deze maakt afbeeldingen via de buikwand. Bij een uitwendige echo lig je op een onderzoekbank met de onderbuik bloot. Om een goede geleiding van de geluidsgolven te krijgen brengt de echoscopiste gel op je buik aan.

Voor een goed beeld in het begin van de zwangerschap is het over het algemeen nodig dat je een volle blaas hebt. Dat hoeft meestal niet als de zwangerschap verder gevorderd is dan drie maanden. Een uitwendige echo is niet pijnlijk. Wel is het drukken op de volle blaas onaangenaam.

Inwendige of vaginale echo

Bij het maken van een inwendige echo lig je op ons onderzoeksbank, met je benen opgetrokken. We brengen een langwerpige dunne tranducer in, voorzien van een condoom met glijmiddel. Hierdoor gaat het inbrengen makkelijker. Over het algemeen is het geen pijnlijke gebeurtenis. Je hoeft ook geen volle blaas te hebben.

Het kan zijn dat je om bepaalde redenen moeite hebt met een inwendige echo. Een nare seksuele ervaring of een eerder pijnlijk onderzoek.

Wat ook de achtergrond is, wij willen graag dat jij je op je gemak voelt.

Bespreek daarom je probleem met onze echoscopiste. Samen vinden we dan zeker een oplossing.

Bij 8-10 weken (TERMIJN)

Deze "termijn-echo" wordt bij voorkeur gemaakt vóór je eerst controle (het intake-gesprek). De echo vindt meestal plaats bij een zwangerschapsduur van 8 à 10 weken. Bij deze echo stellen we vast:

  • Of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
  • Dat het om een een intacte zwangerschap gaat; dat wil zeggen dat het hartje klopt
  • Of het een eenling- of meerlingzwangerschap is
De precieze duur van de zwangerschap: de afmetingen van het kind geven een vrij nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum
Bij 13 weken (ETSEO)

Het Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO) is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kindje. De 13 weken echo wordt naast de al bestaande 20 weken echo aangeboden en vervangt deze dus NIET.

De echo valt onder prenatale screening. Dat betekent dat jullie als aanstaande ouders zelf, met begeleiding van de verloskundige, kunnen kiezen of jullie de 13 weken echo willen laten doen.

Lees meer over deze echo op www.pns/nl/13-wekenecho
Bij 16-17 weken (GESLACHTSBEPALING)

Vanaf 16 weken is het mogelijk om te kijken of je kindje een jongen of een meisje is. Indien gewenst maken we rond deze termijn een echo om te kijken naar het geslacht.

Als jullie het geslacht niet willen weten dan is dat natuurlijk ook helemaal goed!
Bij 20 weken (TTSEO)

Het Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (TTSEO) wordt, indien gewenst, gemaakt tussen de 19 en 20 weken. Deze echo wordt gemaakt door de echoscopiste Tijdens deze echo wordt gelet op:

  • De groei van het kind
  • De hoeveelheid vruchtwater
  • De plaats van de placenta
  • De ligging van het kind
  • Eventuele afwijkingen van het kind *
*Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar. De uitslag van een echo geeft geen garantie op een gezond kind.
Bekijk hier de landelijke RIVM folder over de 20 weken echo Deze is beschikbaar in verschillende talen.
Lees meer over de 20 weken echo op www.pns.nl/20-wekenecho
Bij 30 weken (GROEI)

Bij de dertig weken echo controleren we de groei van je kindje. Uit onderzoek is gebleken dat je afbuigingen in de groei in dit stadium al kunt waarnemen. Deze afwijking zou ook later opgemerkt kunnen worden, en bij eerder constateren, kunnen we ook eerder ingrijpen. We kunnen dan al bij 30 weken de juiste zorg aanbieden om de groei te beïnvloeden.

Alle echo’s die wij in onze praktijk en echocentrum verrichten worden vergoed door de zorgverzekering. Soms is er een medische indicatie om tijdens de zwangerschap nog meer echo’s te laten maken. Ook die worden doorgaans gewoon in onze praktijk verricht.

Extra echo's

Redenen voor extra echo’s zijn onder meer:

  • Beoordeling van de ligging van het kindje, aan het einde van de zwangerschap
  • Beoordeling van ligging van de placenta
  • Als er sprake is van ruim of herhaaldelijk bloedverlies in de zwangerschap
  • Als er sprake is van een klein kindje in de vorige zwangerschap