informatie » kraamtijd

Jouw kraamtijd

De controles

Na de bevalling komen wij de eerste week een paar keer langs om de gezondheid van jou en je kindje te controleren.

Ook als je de zwangerschap en bevalling onder begeleiding van de gynaecoloog bent geweest, heb je verloskundige zorg in het kraambed nodig. Het is handig wanneer je in de zwangerschap al contact met ons opneemt en je aanmeldt voor deze nazorg.

Wanneer je in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog bevallen bent, wordt jouw ontslag aan ons doorgegeven. De dag na thuiskomst komt één van ons jullie dan thuis bezoeken.

De verzorging van jou en jullie kindje wordt verricht door de kraamverzorgende. Zij zal jullie tijdens de eerste week na de bevalling begeleiden en ondersteunen. Wij kijken onder meer of jij goed herstelt van de bevalling en of het met je kindje goed gaat.

Natuurlijk praten we ook de bevalling nog eens door.

Na 8 tot 10 dagen wordt de zorg van jou en je kindje overgenomen door de JGZ (consultatiebureau) en de huisarts.

Belangrijke zaken zijn:

Pas op met een koortslip

Het is erg belangrijk te voorkomen dat de baby besmet wordt met het herpesvirus, het virus dat een koortslip veroorzaakt. Baby’s kunnen hier ernstig ziek van worden.

Heb jij of iemand in de omgeving van de baby, een actieve koortsblaar, plak deze dan af en vermijd knuffelen met de baby.

Zorg ook voor goede handhygiëne bij het aanraken van de baby.

Hielprikscreening

In de eerste week na de geboorte van je kind wordt wat bloed afgenomen uit de hiel. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op 16 zeldzame, maar ernstige aandoeningen.

Het onderzoek is belangrijk. Snelle opsporing van deze aandoeningen kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling voorkomen of beperken. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.

De hielprik wordt in veel gevallen afgenomen door je eigen kraamverzorgende. Een folder over de hielprik is verkrijgbaar bij de verloskundigenpraktijk.

Lees meer over de hielprikscreening op www.rivm.nl/hielprik
Gehoorscreening

Alle baby’s worden op hun gehoor getest via de Neonatale Gehoorscreening. Een speciaal opgeleide medewerker van Naviva Kraamzorg komt op of na de vijfde dag bij je thuis om een gehoortest af te nemen.

Je baby krijgt een klein dopje in het oor. Het dopje is verbonden aan een meetapparaat. Dit apparaatje meet het gehoor van de baby. Beide oortjes worden getest. Na de uitvoering van de test krijg je meteen de uitslag. Over deze gehoorscreening kun je alles lezen in de speciale folder die je van hen ontvangt.

Als u meer wilt weten over gehoorscreening kijk dan op www.rivm.nl/gehoorscreening
Voeding voor je kind

Je mag zelf kiezen of je borst- of flesvoeding wilt gaan geven. Dat borstvoeding geven het beste is voor je kind is wereldwijd aanvaard. Borstvoeding biedt bescherming tegen de ontwikkeling van allergieën en infecties. Ook komen diverse aandoeningen in de kinderleeftijd minder voor, zoals suikerziekte, coeliakie en kanker.

Het geven van borstvoeding legt een goede basis voor de motorische- en emotionele ontwikkeling van je kind. Baby’s die tenminste 6 maanden borstvoeding krijgen profiteren optimaal van de gezondheidsvoordelen.

Het geven van borstvoeding gaat niet altijd zonder problemen. De tijd en de liefde die je investeert tijdens de borstvoedingsperiode levert echter veel op. Onderzoeken tonen aan dat er een zeer positieve uitwerking is op de moeder-kindrelatie, en op de groei en de ontwikkeling van je kindje.

Als je twijfelt, raden we je aan om toch te proberen borstvoeding te geven. Je kunt altijd nog op flesvoeding overstappen.

Een vergelijking van borstvoeding en flesvoeding:

  • Borstvoeding is de beste voeding
    het beste voor je kind, intiem, het is gratis, altijd op je juiste temperatuur en altijd bij de hand.
  • In borstvoeding zit alles wat je kind nodig heeft
    zoals antistoffen en bescherming tegen allergieën.
  • Flesvoeding is duur
    moet nauwkeurig klaargemaakt worden en moet altijd op de juiste temperatuur gebracht worden. Het bevat geen antistoffen en biedt geen bescherming tegen allergieën. Het voordeel is dat iemand anders je kind ook kan voeden.
  • Voorbereiding
    Als je voor het eerst borstvoeding gaat geven is het verstandig om je daarop voor te bereiden. Er worden verschillende voorlichtingen over borstvoeding gegeven door kraamzorgorganisaties, lactatiekundigen en borstvoedingsorganisaties.

Ook al is borstvoeding de eerste keus, dan nog kan het zijn dat je om medische of persoonlijke redenen geen borstvoeding kunt of wilt geven.

Alle merken zuigelingenvoeding in Nederland staan onder toezicht van de overheid en je kunt ze gerust gebruiken. Bovendien is de ontwikkeling van zuigelingenvoeding constant in beweging, zodat de kwaliteit steeds beter wordt. Op de verpakking staat precies aangegeven hoe je de voeding het beste kunt klaarmaken. De kraamverzorgster zal je hierbij uiteraard helpen. Ook kun je met je vragen altijd terecht op het consultatiebureau.

Voor meer informatie over borstvoeding kun je kijken op www.borstvoeding.com. Daarnaast liggen er informatiefolders in onze praktijk. Je kunt het uiteraard ook tijdens het spreekuur bespreken.

 

Voor mensen die in Duitsland wonen geldt bovenstaande informatie over de hielprik en de gehoorscreening niet.