home » informatie » leefstijladviezen

Leefstijladviezen

In de eerste acht weken na de bevruchting ontwikkelt zich in de buik al een compleet mini-mensje. Jullie kindje heeft alle organen al en armpjes en benen. Deze tijd is een zeer kwetsbare en belangrijk voor de verdere ontwikkeling. Het is daarom des te belangrijker dat jullie goed voorbereid zijn op deze gevoelige periode.

Jullie kinderwens zal ongetwijfeld goed door jullie zijn doorgesproken. Moeder en vader worden brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee.

Naast jouw leefwijze als toekomstige moeder, die een grote invloed op de ontwikkeling van de baby heeft, zal je ook stil moeten staan bij de opvoeding en zelfs over de toekomstige kinderen van jullie kindje.

Hieronder vindt je veel handige informatie over de invloed van verschillende leefstijlen:

Alcohol in de zwangerschap

Wist je dat vier glazen alcohol per week al schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje? Niet alleen verminderd de beweging, maar zelfs ook de hersenactiviteit. Het drinken van alcohol vergroot eveneens de kans op een miskraam of vroeggeboorte. Voor de man geldt dat het drinken van alcohol zorgt voor verminderde kwaliteit van het zaad.

Neem het zekere voor het onzekere en drink gewoon géén alcohol als je zwanger bent, of denkt zwanger te zijn.
Drugs en zwanger zijn

Alle soorten verdovende middelen hebben invloed op je ongeboren kind. Een hogere kans op een miskraam of vroeggeboorte, vertraging van de groei, afwijkingen in bepaalde organen maar ook een verminderde algehele ontwikkeling van je kindje. Drugsgebruik vergroot de kans op een miskraam of vroeggeboorte, en zorgt bij de man voor een lagere kwaliteit van het zaad.

Op www.drugsinfo.nl vind je meer informatie.
Foliumzuur

Begin al met het slikken van foliumzuur vóórdat je zwanger bent. Foliumzuur verkleint de kans op een kind met een open rug of een gespleten gehemelte. Het advies is om te beginnen met foliumzuur zodra je een kinderwens hebt, en stopt met het gebruiken van anticonceptie. Wanneer je 8 tot 10 weken zwanger bent, kun je stoppen. Vanaf dat moment heeft foliumzuur geen toegevoegde waarde meer. Neem dagelijks 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Het is gewoon verkrijgbaar bij de drogist en de apotheek.

Meer informatie www.slikfoliumzuur.nl
Gewicht

Overgewicht én ondergewicht kunnen je cyclus ontregelen waardoor de kans dat je zwanger raakt, verminderd. Wanneer je te zwaar bent, heb je bovendien een verhoogde kans op een miskraam. Vaak zal jullie kindje dan ook aan de zware kant zijn. Dit is niet bevorderlijk voor zijn of haar gezondheid. Wil je je vruchtbaarheid verhogen en een zwangerschap bespoedigen, dan kun je het beste je gewicht op het juiste peil brengen. Met een Body Mass Index (BMI) die tussen de 19 en 25 ligt, heb je je gewicht op het juiste niveau. Eet dus gezond en vezelrijk, en beweeg voldoende!

Op www.zwangerwijzer.nl kun je je BMI te berekenen.
Het voedingscentrum geeft ook informatie over gezond en gevarieerd eten: www.voedingscentrum.nl
Gezonde voeding

Naast foliumzuur zorgen vitamines B6 en B12, ijzer, kalk en zink voor verminderde kans op afwijkingen bij jullie kindje. Ze zorgen ook voor een lagere kans op vroeggeboorte. Ook hier is het raadzaam dat je vóór je zwanger raakt, voldoende van deze stoffen in je lichaam hebt. Eet daarom gezond en afwisselend.

Kijk voor meer informatie op Voedingscentrum.nl
Lees meer over De ZwangerHap
Eet tijdens de gehele zwangerschap geen rauw vlees, rauwe en ongewassen groenten en rauwe melk of kazen die met rauwe melk zijn bereid. Wees zuinig met lever, drop en koffie.
Kattenbak en tuinieren

Wanneer je een kat hebt, is het verstandig tijdens je zwangerschap ieder contact met de uitwerpselen te mijden. In kattenpoep kan een parasiet zitten, die de gezondheid van je baby in gevaar brengt.

Heb je een tuin en ga je af en toe tuinieren? Trek dan handschoenen aan. Ook in tuinaarde kunnen stoffen zitten die schadelijk zijn.

Medicijnen en inentingen

Gebruik je medicijnen tijdens je zwangerschap? Controleer dan altijd de bijsluiter! Bepaalde geneesmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor de baby en het verloop van de zwangerschap. Wil je zwanger worden en gebruik je medicijnen voor een chronische aandoening? Overleg dan met je huisarts!

Ben je zwanger en ga je naar de tropen? Overleg met de GGD of de inentingen echt noodzakelijk zijn. Of zorg dat je ruim vóór dat je zwanger raakt, ingeënt bent. Dat voorkomt een hoop problemen!

Roken en in verwachting zijn

Dat roken slecht is voor de gezondheid is inmiddels wel bij iedereen bekend. Roken kan de kans op zwangerschap halveren - het heeft zowel een negatieve invloed op de vruchtbaarheid als op de kwaliteit van het zaad van de man. Wanneer je rookt tijdens je zwangerschap, is de kans op een miskraam groot. Daarnaast vergroot het de kans op astma en overgewicht wanneer je kind later volwassen is. En wanneer je kindje een meisje is, kan zelfs zij later vruchtbaarheidsproblemen krijgen.

Stop dus met roken! Het is echt beter voor jullie zelf en je kind!

Op www.deverloskundige.nl vind je meer informatie
Sauna en zonnebank tijdens zwangerschap

Over het effect van sauna bezoek, of van de zonnebank op de ontwikkeling van jullie kindje is nog maar weinig bekend. Wat wel bekend is, is dat een verhoging van je lichaamstemperatuur de kans op een miskraam of open ruggetje vergroot. Na de derde maand is het risico kleiner, maar ook hier adviseren we je voorzichtig te zijn - drink voldoende, blijf niet te lang in een hoge temperatuur en luister naar je lichaam. Bedenk dat de zonnebank een zwangerschapsmasker kan veroorzaken, of deze kan verergeren.

Wees dus terughoudend met het bezoeken van de sauna en zonnebank, en met langdurig zonnen.
Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)

Aan SOA’s kleven vele risico’s, zo verminderen ze de kans op een spontane zwangerschap of zijn schadelijk voor je kind. Ga naar je huisarts of de GGD en laat je op tijd behandelen.

Meer informatie over geslachtsziekten www.rivm.nl/soa
Seks tijdens zwangerschap

De beleving van seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt van vrouw tot vrouw. Wellicht voel je jezelf extra aantrekkelijk, maar het kan ook zijn dat mogelijke vermoeidheid of misselijkheid de zin in seks verkleind. Het kan ook zijn dat je eerder behoefte hebt aan intimiteit en aanraking, dan aan gemeenschap. Hoe dan ook, tijdens de zwangerschap zijn er geen beperkingen voor het hebben van seks. Vrijen veroorzaakt geen miskraam en beschadigt jullie kindje ook niet. Jullie bepalen samen wat goed voelt. Pas wanneer er een medische indicatie is, of wanneer er bloedverlies is of de vliezen gebroken zijn, wordt seks afgeraden. Hebben jullie problemen met seks tijdens de zwangerschap, naam dan contact met ons op, of bespreek het tijdens het spreekuur.

Vertel het ons ook wanneer je ooit negatieve seksuele ervaringen hebt gehad, of wanneer je problemen hebt bij inwendige onderzoeken.

Sporten

Sporten is goed voor je gezondheid, ook wanneer je zwanger bent. Bij sporten waarbij er risico is dat je valt, er extreme belasting is of je buik geraakt kan worden, moet je voorzichtig zijn. Het beoefenen van sporten als duiken, contactsporten, paardrijden, parachutespringen, marathon, schaatsen, skiën en gewichtheffen raden we af, in ieder geval na de derde maand van je zwangerschap.

Sporten die heel geschikt zijn voor zwangere vrouwen zijn zwemmen, wandelen en fietsen.

Tijdens je zwangerschap kun je ook deelnemen aan diverse zwangerschapsfitnescursussen bij jou in de buurt. Kijk bijvoorbeeld eens op www.zwangerfit.nl

Vakanties

Heb je een leuke trip gepland of wil je lekker op vakantie wanneer je in verwachting bent? Geen probleem, ga gerust op reis. Houd echter wel onze volgende adviezen in het oog. Ga bij voorkeur naar landen waar de medische voorzieningen goed zijn. Mochten er onverhoopt complicaties optreden, dan is goede en moderne medische zorg belangrijk. Controleer dit bij het plannen van je reis.

Wees voorzichtig met leidingwater, en zorg ervoor dat je eten nuttigt die onder hygiënische omstandigheden zijn bereid. Een langdurig verblijf op een hoogte boven 2.150 meter raden we ook af, in verband met de lagere luchtdruk en zuurstof gehalte.

Je kunt ook gewoon met het vliegtuig gaan. Het kan wel zijn dat je na 34 weken wordt geweigerd door de luchtvaartmaatschappij.

Vermoeid tijdens zwangerschap

Je kindje groeit in je buik en vraagt daarmee veel energie. Je zalt doorgaans eerder vermoeid zijn. Ga niet door in het ritme van voor je zwangerschap.

Luister naar je lichaam en neem vaker rust wanneer dat nodig is.
Werk

Kom je op je werk in aanraking met giftige stoffen, straling, extreem hard geluid of trillingen? Wees je er dan van bewust dat dit allemaal risicofactoren zijn. Bespreek het met je werkgever wanneer je zwanger wilt worden. Het vermijden van deze bedreigingen is raadzaam. In dit kader is het ook zinvol jezelf te verdiepen in de regelgeving rond zwangerschapsverlof.

Via de website van het UWV kun je hierover meer informatie vinden: www.uwv.nl/particulieren/mijnuwv/