home » informatie » wat moet je regelen

Wat moet je regelen

Vanaf het moment dat je besloten hebt om zwanger te worden, tot aan het moment dat je kindje er ook werkelijk is, zijn er tal van zaken die je moet weten, die je moet regelen en aanvragen.

Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van kraamzorg, het regelen van kinderopvang en het vastleggen van je zwangerschapsverlof. Je moet daarnaast ook bepaalde dingen kopen - kleertjes voor je baby, een badje, luiers en ga zo maar door.

Kraamzorg

In de eerste week na de bevalling heb je recht op kraamzorg. De hoeveelheid kraamzorg die je krijgt, verschilt per verzekering en polis. Daarnaast kan het zijn dat je extra kraamzorg ontvangt vanwege het verloop van de bevalling of kraamtijd.

Zorg ervoor dat je je tijdig aanmeldt voor de kraamzorg. Informatie daarover staat in je verzekeringspolis.
In ons praktijkgebied zijn de volgende kraamzorgorganisaties werkzaam:

Naviva

Bebel

Maartje

Na het aanmelden ontvang je een bewijs van inschrijving, en in de zevende maand neemt de kraamzorg organisatie contact met je op. Bij je bevalling is de verloskundige aanwezig, en ook een kraamverzorgster. De verloskundige geeft aan wanneer de kraamzorg gebeld moet worden.

Erkenning

Ben je niet getrouwd dan moet je al vóór de bevalling met je partner naar het gemeentehuis om daar de erkenning van jullie kind te regelen. Hierbij moet je je paspoort of identiteitskaart bij je hebben. Regel de erkenning vóór de 24e zwangerschapsweek.

Na de geboorte moet jullie kindje binnen 3 werkdagen worden aangegeven in de gemeente waar de bevalling plaatsvond.
Moeders voor Moeders

Wanneer je zwanger bent, bevat je urine tot 16 weken na de tijd, het HCG-hormoon. Dit hormoon kan onvruchtbare moeders helpen om zwanger te worden. Wanneer je je aanmeldt bij Moeders voor Moeders, zorgen zij ervoor dat jouw urine wordt opgehaald. Je stopt na de zestiende week.

Hiervan worden dan medicijnen gemaakt voor het behandelen van onvruchtbaarheid.

Aanmelden kan hier zodra je weet dat je zwanger bent, tot en met de elfde week van je zwangerschap.

Zwangerschapsverlof

Ben je in verwachting, dan heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Zorg ervoor dat je jouw werkgever zo vroeg mogelijk inlicht. Volgens de wet hoor je dit tot uiterlijk drie maanden voor de uitgerekende datum te doen. Je werkgever kan dan maatregelen treffen en rekening houden met jouw situatie.

Het zwangerschapsverlof is als volgt opgebouwd.

Verlof vóór de bevalling: vanaf 6 weken (en minstens 4 weken) voor de uitgerekende datum
Na de bevalling: minstens 10 weken na de bevallingsdatum

Meer informatie vind je op www.rijksoverheid.nl.
Aangifte

Na de geboorte moet je je kindje binnen drie werkdagen aangeven bij het gemeentehuis van de gemeente waar de bevalling plaatsvond. Dit hoort gedaan te worden door iemand die aanwezig was bij de bevalling. Hiervoor moet het eigen identiteitsbewijs en eventueel trouwboekje worden meegenomen. In de meeste gemeenten is dit digitaal mogelijk

In de gemeente Enschede kan dit online via DigiD, of je kunt hiervoor online een afspraak maken. https://www.enschede.nl/geboorte-doorgeven
In de gemeente Almelo kan de aangifte online met DigiD.
Zie www.almelo.nl/aangifte-van-geboorte

Wanneer je niet getrouwd bent moet het bewijs van erkenning worden meegebracht. Neem met de aangever de spelling van de naam van te voren goed door - het is erg lastig om dit later nog te laten wijzigen.

Bij jullie eerste kindje beslis je zelf of het kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt, ook wanneer je niet getrouwd ben. Ieder volgend kindje krijgt automatisch die gekozen achternaam.

De gemeente brengt de volgende instanties op de hoogte van de geboorte van jullie kindje:

  • Provinciale Entadministratie voor het hielprikje en andere inentingen.
  • Belastingdienst voor het toekennen van een BSN nummer (voorheen sofi-nummer)
  • Sociale verzekeringsbank i.v.m. de kinderbijslag
  • CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) voor de registratie van het aantal inwoners

Daar hoeven jullie zelf dus niets voor te doen.

Verzekering

Verloskundige zorg, ook genoemd geboortezorg, wordt gedekt door de basisverzekering. Met nagenoeg alle zorgverzekeraars hebben wij een zorgovereenkomst afgesloten. Voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie geldt soms een eigen bijdrage. Deze kosten worden vaak vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Zie hiervoor je polisvoorwaarden.

Controleer tijdig of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis van jullie keuze.

Vergeet niet om jullie kindje aan te melden bij de ziektekostenverzekeraar. Dit moet je binnen 3 maanden na de geboorte doen. Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden.

Let ook op bijschrijving op jullie aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering, en/of uitvaartverzekering.